Al een aantal jaren fokt Schaapskudde Benneveld met plezier en toewijding Drents Heideschapen. De volwassen schapen worden jaarlijks met de hand geknipt en leveren daarbij enkele kilo’s wol per schaap. De typische, sluike, harige structuur met veel lengte is geliefd bij vilters en textielkunstenaars. Gaandeweg ontdekte Wibbina van Ginkel dat er met deze schapenwol heel veel creaties mogelijk zijn. Door de plukken wol neer te leggen in de vorm en te bewerken met water en zeep maakt zij naar eigen inzicht allerlei creaties.

Wibbina is een fervent liefhebster van het vilten en deelt via de workshops die zij geeft in Benneveld, haar passie graag met belangstellenden. Door zelf de afgelopen jaren tal van workshops te hebben gevolgd heeft zij zich echt kunnen verdiepen in de vele toepassingsmogelijkheden van het vilten. Het wolvilten is de laatste jaren herontdekt. Terecht volgens Wibbina. Het is heerlijk om met wol, water en zeep te spelen, om met je handen te creëren. De fysieke inspanning die het vergt en het tijdrovende karakter van het vilten werken rustgevend. Het is een mix van expressie en bewustwording. Het uitvoeren van deze oude ambacht en de technische mogelijkheden geven Wibbina steeds weer nieuwe inspiratie voor nieuwe ontwerpen. Zij vilt onder meer vloerkleden, lampen, kussens, tassen en stoelbekleding in opdracht. Op de ViltExpo laat zij haar collectie lampen zien.

Toelichting bij foto Wibbina van Ginkel-1:
Voor een opdracht heeft zij een groot kleed en een lamp van wol gemaakt. Het leek haar leuk om van het project die de nodige uren had gekost, een mooie foto te maken. Op dat moment zat zij midden in de geboortes van de lammeren, waarvan ze er twee aan de fles had. Samen met mij buurvrouw die fotografe is, hebben ze het kleed buiten in de wei gelegd en de lamp vastgezet, vanwege de wind. De lammeren kregen vervolgens de fles en gingen daarna tevreden op het kleed liggen. En zo is deze prachtige foto ontstaan!

http://www.wolwerkplaatsbenneveld.nl/
http://www.schaapskuddebenneveld.nl/